Nový kalendářní rok přivítali francouzštináři připomenutím tradice pečení tříkrálového koláče. Tento lidový obyčej se mísí s křesťanskou naukou, ta vypráví o příchodu králů Kašpara, Melichara a Baltazara. Vedeni hvězdou přišli se poklonit narozenému Kristu do Betléma. I když dnes si připomínáme svátek Tří králů 6. ledna, kdy končí celé adventní období a v domácnostech odstrojujeme stromečky, původně lidé světili první neděli po začátku roku.
Ve Francii v tento den velí zvyk upéct galette royale, tedy tříkrálový koláč, který svým tvarem připomíná slunce a souvisí i se slunovratem. Žáci si tedy nejen připomněli tyto starodávné tradice, ale také ochutnali mandlový koláč. V tom bývá zapečena fazolka nebo mince či malá porcelánová figurka. Kdo ji ve svém kousku koláče objeví, stává se na jeden den králem. Letos se poštěstilo Aničce Hořínkové ze 7B8, které královská koruna moc slušela.
Pokud si říkáte, že svátky zase nějak rychle utekly, cukroví je všechno snědeno a vás zase honí mlsná, můžete si koláč upéct třeba následující neděli. Je to velmi jednoduché, jde jen o kulaté pláty listového těsta s mandlovou náplní. Spodní plát těsta pomažte meruňkovou marmeládou a nádivkou. Tu připravíte z vyšlehaných 100 g másla a stejného množství moučkového cukru. Přidáte jedno vejce a nakonec 100 g loupaných mletých mandlí. Gurmáni přidají dvě lžíce koňaku, ale postačí i rum. Přiklopíte druhým plátem, těsta spojíte a pomašlujete rozšlehaným bílkem. Můžete dozdobit zářezy připomínajícími sluneční paprsky. Pečte dozlatova při 180 °C, což trvá asi půl hodiny. Třeba vám galette royale zachutná a přidáte jeho pečení ke svým vánočním zvykům i vy.