Tarte au citron, fromage maison, beurre à la ciboulette, ratatouille, quiche lorraine, macarons au chocolat, pain au lait au chocolat, gâteau Margot, tarte magnifique, croissants français, tarte aux pommes... Že vám ty názvy nic neříkají? Tak to jste se měli v pátek 16. června zapojit do úžasné gastronomické soutěže pro francouzštináře. Celkem dvanáct soutěžních pokrmů představili jednotlivci, dvojice i tříčlenná družstva amatérských kuchařek a kuchařů v prvním ročníku „Concours gastronomique“, aby zvítězili v jedné z kategorií.
Úkolem soutěžících bylo nejen připravit nějakou specialitu francouzské či frankofonní kuchyně, ale také svůj výtvor představit porotě ve francouzštině: název pokrmu, jeho složení, postup při přípravě, region a příležitost, při níž se dané jídlo konzumuje. Někteří popustili uzdu své fantazie a z tradičních receptů připravili netradiční formy dortíků a koláčů, třeba i s ryze českými ingrediencemi (gâteau Margot, jehož nezbytnou ingredienci tvořila „margotka“, nebo tarte magnifique ozdobená lentilkami). Nechyběly ani známé pokrmy jako ratatouille či francouzské croissants ve zmenšené podobě a naplněné čokoládou, zaujal i jablečný koláč.
Porotu, tedy učitelky francouzštiny Janu Brachaczkovou a Dagmar Štensovou, překvapilo, že hoši se ujali role pekařů, cukrářů a kuchařů se stejnou vervou a stejně úspěšně jako děvčata, proto nebylo ani trochu jednoduché vybrat to nejlepší. A tak nakonec rozhodla osobní preference chutí.
Vítězkou v kategorii slaných receptů se stala Hana Dráždilová (3B8) s tradičním slaným koláčem (quiche lorraine), u sladkých receptů zaujal porotu nejvíce citronový koláč (tarte au citron) s nadýchanou sněhovou peřinkou, který nejen vypadal jako od profesionálních cukrářů, ale i výtečně chutnal! Upekly ho Tereza Kalmusová a Markéta Koloničná (obě z 3A8).
Aby bylo hodnocení spravedlivější, třetí kategorii vytvořili samotní soutěžící. Každý okusil dobrůtky svých soupeřů a vybral, co chutnalo jemu. Nejvíce hlasů získaly čokoládové makronky, které připravily cukrářky z tercie B: Julie Lubojacká, Klára Spáčilová a Tereza Hrabovská. Vítězky všech kategorií si odnesly kromě ručně malovaného diplomu také vařečku s knírkem, formičku na pečení i sladkou odměnu v podobě čokolády.
Zvítězili ale všichni: museli překonat svou lenost, vyhledat si vhodný recept, připravit si jeho prezentaci ve francouzštině, a ještě podle něj uvařit či upéct zvolený pokrm. A jak se to všechno povedlo, můžete sami zhlédnout na pořízených fotografiích. Už teď se těšíme na další ročník soutěže a na skvělé mňamky.